I P Address چیست ؟
سوالی که شاید خیلی از دوستان براشون مهم باشه که علاقه داشته باشند درباره IP چیست به طور کامل مطالعه نمایند .
نشانی پروتکل اینترنتی یا به صورت کامل Internet Protocol Address یا به صورت مخخفف IP Address نامیده میشود و در اصل نشانی عددی میباشد که به هر دستگاه متصل به اینترنت داده میشود .
این نشانی در ارتباط دستگاهها با یکدیگر همانند نشانی پستی هر منطقهای لحاظ میشود .
(مطالب زیر از صفحه ویکی پدیا درباره IP چیست , برای شما قرار داده شده است .)
انواع آی پی
دو نسخه IP در حال استفاده میباشد: آیپی نسخه ۴ و آیپی نسخه ۶ که هر یک نشانی آیپی را به روش متفاوتی ارائه مینمایند.
نشانی آیپی نسخه ۴
نشانی آیپی نسخه چهارم یک عدد ۳۲ بیتی است که برای سادگی آن را به شکل چهار بخش عددی در مبنای ده مینویسند که با نقطه از هم جدا میشوند (مانند ۱۹۹٫۲۱۱٫۴۵٫۵). این روش نشانیدهی را دهدهی نقطهدار مینامند هر یک از چهار بخش را یک هشتایی (Octet) میگویند زیرا طول آن ۸ بیت (یا ۱ بایت) است و میتواند عددی از ۰ تا ۲۵۵ باشد. پس ۲ به توان ۳۲ آدرس مختلف داریم.
اصولاً هر نشانی آیپی ۳۲ بیتی به دو بخش تقسیم میشود: یک پیشوند و یک پسوند. این دو سطح به منظور ایجاد یک روش مسیریابی کارآمد طراحی شدهاست. پیشوند آدرس، شبکهای را که رایانه به آن متصل است مشخص میکند (Network) در حالیکه پسوند یک رایانه یکتا را روی شبکه مشخص میکند(Host). یعنی به هر شبکه در اینترنت یک مقدار یگانه که تحت عنوان شماره شبکه شناخته شدهاست، اختصاص دارد. شماره شبکه به عنوان یک پیشوند در نشانی هر رایانهای که به شبکه وصل است ظاهر میشود. بعلاوه به هر رایانه روی یک شبکه، یک پسوند نشانی یکتا تخصیص یافتهاست.
هر نشانی کامل، شامل یک پیشوند و یک پسوند است و طوری تخصیص داده میشوند که یکتا باشند، بنابراین ویژگی اول تضمین میگردد. اگر دو رایانه به دو شبکه مختلف وصل شده باشند، نشانیهایشان پیشوندهای متفاوت خواهند داشت. اما اگر دو رایانه به یک شبکه وصل باشند، نشانیهایشان دارای پسوندهای متفاوت خواهد بود.
آیپی ایستا و پویا
آیپی پویا با هر بار وصلشدن به شبکه داخلی یا اینترنت تغییر میکند. اما آیپی ایستا (Static) اینطور نیست. آیپی پویا (Dynamic) در هر شبکه توسط کارساز پروتکل پیکربندی پویای میزبان (DHCP Server) به رایانهها در شبکه اختصاص داده میشود. یعنی وقتی شما به اینترنت یا شبکه داخلی وصل میشوید، کارساز پروتکل پیکربندی پویای میزبان به شما یک نشانی آیپی اختصاص میدهد.
DHCP Server میتواند یک سرویس در سیستمعاملهای سرور باشد یا یک قطعه سختافزاری مانند مسیریاب (Router) یا نقطه دسترسی (Access Point) در شبکه باشد.
برای دیدن نشانی آیپی رایانه خود میتوان از برنامه winipcfg.exe (در ویندوز ۹۵ و ۹۸ و ME) یا ipconfig.exe (در ویندوز ۲۰۰۰ و xp ) کرد. در لینوکس یا یونیکس (یا سیستمهای مبتنی بر آنها) نیز میتوان از دستور ifconfig استفاده کرد.
آی پی نسخه ۶
گسترش روزافزون اینترنت و نیاز به آدرسهای بسیار بیشتر تیم Internet Engineering Task Force را برآن داشت تا به فکر تکنولوژیهای جدیدی باشند تا امکان تعریف آدرسهای آی پی بیشتری فرآهم گردد. بهترین راه ساخت مجدد نشانی پروتکل اینترنت بود. در سال ۱۹۹۵ میلادی نسخه جدید نشانی پروتکل اینترنت با نام آی پی نسخه ۶ معرفی گردید. اندازه آدرس از ۳۲ بیت به ۱۲۸ بیت افزایش یافت و امکان آدرس دهی تا ۲به توان ۱۲۸ آدرس افزایش یافت. این کار تنها تعداد آدرسهای اینترنتی را گسترش نداد، بلکه باعث خواهد شد جدول مسیریابهای اینترنتی (روترها) کوچکتر شود. کلیه سیستمعاملهای جدید سرور و خانگی از جمله ویندوز ویستا بهطور کامل پشیبانی میشود ولی متأسفانه هنوز توسط بسیاری از مسیریابهای شبکههای خانگی و تجهیزات شبکه عادی پشتیبانی نشدهاست.